Dan najboljše prakse

Govorci na konferenci Dan najboljše prakse 2024

 


  

Aude de Clercq se že 17 let posveča prepričljivi misiji: izkoriščanje vesoljskih tehnologij za praktične aplikacije zunaj vesolja. V sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) je prispevala k storitvam intelektualne lastnine, preden je začela raziskovati podjetništvo na Nizozemskem. Kot uradnica za prenos tehnologij vodi partnersko mrežo v ESA, ki povezuje vesoljsko tehnologijo z oprijemljivimi uporabami in neguje sodelovanje med panogami. Njihovo omrežje je omogočilo zgodovinski prenos več tehnologij, Oddelek za prenos tehnologij in upravljanje patentov ESA pa usmerja vesoljske inovacije v praktične rešitve, ki združujejo najsodobnejši napredek z različnimi panogami.

 
 
 

   

Anton Horžen je v timu Slovenske vesoljske pisarne, ki usklajuje vsebine vesoljskih tehnologij, vezanih na članstvo Republike Slovenije v Evropski uniji in Evropski vesoljski agenciji (angleško European Space Agency – ESA), znotraj Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter z ostalimi deležniki v Republiki Sloveniji, kjer pokriva predvsem področje opazovanja zemlje. Njegove bogate medpanožne izkušnje v gospodarstvu obsegajo različne naloge v proizvodnih in svetovalnih podjetjih ter tudi uvajanje stalnih izboljšav v mednarodna proizvodna in storitvena podjetja. Napisal je tudi knjigo z naslovom »Kaizen - Transforming Operations into a Strategic Competitive Advantage: Continuous improvement in Slovenia«.

 
 
 

 

Vid Selič v podjetju Dewesoft opravlja funkcijo vodje aplikacijske skupine, znotraj katere so združeni vsi aplikacijski inženirji in produktni vodje podjetja. Poleg zapisanega je tudi produktni vodja za merilne rešitve na področju hrupa in vibracij. Njegove ključne naloge so povezovanje razvojne ekipe s potrebami in izzivi trga ter zagotavljanje najboljših rešitev v svetu merilne tehnike za stranke, med katerimi so tudi NASA, SpaceX in Lockheed Martin. V Dewesoftu skrbi tudi za aktivnosti ESA razvojnega ekosistema, znotraj katerega sodeluje s podjetji vesoljske industrije.

 
 
 
   

dr. Iztok Kramberger je zaposlen kot docent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in vodi Laboratorij za elektronske in informacijske sisteme. Poleg osnovne zaposlitve na univerzi je zaposlen kot direktor za inovacije v podjetju SkyLabs d.o.o. in vodja disruptivnih tehnologij pri podjetju Qundis GmbH. Dvakrat je bil nagrajen s strani gospodarstva kot raziskovalec leta Univerze v Mariboru, prejel je bronasti znak Univerze v Mariboru in je prejemnik nagrade Prometej v znanosti za odličnost v komuniciranju. Vodi uspešni slovenski satelitski misiji TRISAT in TRISAT-R v nizko oziroma srednje zemeljsko orbito ter novo slovensko satelitsko misijo TRISAT-S v zelo nizko zemeljsko orbito.

 
 
 

Mateja Lavrič je direktorica visokotehnološkega podjetja Qlector, ki na osnovi umetne inteligence in kognitivnih digitalnih dvojnikov razvija napredne rešitve za proizvodna podjetja. Je strokovnjakinja odprto inoviranje in digitalno preobrazbo. Njene bogate izkušnje obsegajo tudi optimizacijo dobavnih verig, uvajanje vitkih in agilnih konceptov v proizvodna podjetja in razvoj poklicev prihodnosti. Vse to ji omogoča odlično razumevanje potenciala medpanožnega sodelovanja in priložnosti za širjenje tehnologij čez meje gospodarskih sektorjev in panog.
 
   

Rok Šabjan je ustanovni član Cosylaba in je skupaj z ekipo že od študentskih let. V svoji karieri je bil tako razvojni inženir, projektni vodja, vodja ekipe kot tudi prodajni inženir, predvsem na področjih pospeševalnikov delcev in fuzijskih reaktorjev. V zadnjih letih opravlja funkciji namestnika COO in predsednika upravnega odbora. Veliko časa pa namenja tudi razvijanju posla na znanstvenem segmentu Cosylaba.

 
 
 

Tomaž Rotovnik je soustanovitelj podjetja SkyLabs, izvršni direktor in vodja raziskovalne skupine SkyLabs. Leta 2004 prejel doktorat znanosti s področja elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Njegovo znanstveno-raziskovalno delo pokriva različna področja od obdelave signalov, razpoznavanja vzorcev do vesoljskih tehnologij, kot so daljinsko zaznavanje, orbitalna mehanika, sevalni učinki in postopki blažitve.

 

Tine Šefic je absolvent dentalne medicine in raziskovalec, ki si želi soustvarjati prehod človeštva v smeri večplanetarne civilizacije. Vodi SpaceDent, interdisciplinarni študentski raziskovalni projekt, ki poteka pod okriljem Experiments programa Evropske vesoljske agencije, Medicinske fakultete in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, in pripravlja zobozdravstvo za dolgotrajne misije na Luno in Mars. Opravil je tečaj projektnega vodenja in se ukvarja s preučevanjem scenarijev prihodnosti. Svojo pot si želi nadaljevati z razvojem vesoljskega zobozdravstva, prenosom vesoljskih tehnologij za uporabo na Zemlji in izgradnji univerzalnega sistema zobozdravstva za vse prebivalce sveta.

 
 
 

Dr. Aleš Mihelič je v Gorenju na področju raziskav in razvoja pralnih in sušilnih strojev, kot vodja predrazvojnih aktivnosti. V Gorenje je vodil več projektov na temo krožnega gospodarstva v okviru H2020 ResCOM, ReCiPSS in Serbit (Eurostars), ki so imeli skupaj proračuna za približno 20 milijonov EUR in vključevali več kot 100 različnih partnerjev. V Gorenju je raziskovalno delal na več nacionalnih projektih (SPOT - nove funkcije za prihodnje pametne pralne stroje, IQ-Home - nove tehnologije, povezane s pametno in učinkovitejšo porabo energije v gospodinjski aparatih) ter slovensko-avstrijskem projektu PolyMetal - plastika s kovinskim videzom in občutkom.  V zadnjem času se ukvarja z napovedovanjem odpovedi aparatov ter na ekološkem področju na temah podaljševanja življenjske dobe ter prehodom iz stiroporne embalaže na biorazgradljivo. Je tudi predstavnik Gorenja v Svetu evropskega združenja proizvajalcev bele tehnike APPLiA.

 
 
 

Blaž Šuler je doktor znanosti in inženirstva materialov. Star je 33 let in prihaja iz Raven na Koroškem, ki je poznano po 400 letih jeklarske tradicije. V SIJ Metalu Ravne je zaposlen 8 let in dela na oddelku za razvoj in metalurške raziskave kot razvojni inženir. Zadolžen je za specialna VOD nerjavna jekla in osvajanje novih jeklarskih tehnologij.

Marko Češnjaj je magister inženir metalurgije in materialov in je star 27 let. Zaposlen je v podjetju SIJ Metal Ravne na delovnem mestu Raziskovalec. Pri svojem delu se ukvarja predvsem z razvojem in kontrolo nerjavnih jekel in jekel, ki so izdelana po VOD postopku. Njegovo področje dela zajema spremljanje zahtevnejših naročil, razvoj novih izdelkov ter tehnologij, osvajanje in uvajanje novih kvalitet jekel v proizvodni program, pripravo in vodenje metalurških raziskav ter reševanje zahtevnih povpraševanj kupcev. Prav tako pa veliko sodeluje s kupci iz različnih zahtevnih proizvodnih sektorjev, kot so energetika, letalska industrija, nafta in plin.dr. Zoran Pučko je zaposlen kot docent na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Raziskovalni interesi vključujejo področja informacijskega modeliranja v gradbeništvu (BIM), avtomatizacije v gradbeništvu, avtomatizacije pri spremljanju napredka gradnje, pridobivanja podatkov (fotogrametrija, videogrametrija, lasersko skeniranje in globinske slikovne tehnike), kot tudi druge napredne tehnologije industrije 4.0 in 5.0, ki so povezana z gradbeništvom in s strategijami pametne specializacije. Poleg osnovne zaposlitve na univerzi je tudi soustanovitelj visoko tehnološkega (deep-tech) start-up podjetja WatchBuilt, kjer razvijajo digitalno inovacijo WatchBuilt. Za inovacijo WatchBuilt je prejemnik nagrade za najboljšo inovacijo iz javnih raziskovalnih organizacij v letu 2023 ter prejemnik nagrade za prvo mesto v programu EIT Jumpstarter v kategoriji EIT Digital.